Wędliny i mięso – co Polacy jedzą najchętniej

Wędliny i mięso – co Polacy jedzą najchętniej

Mimo tego, że coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską, Polacy nadal chętnie jedzą mięso i wędliny. Nadal kochamy tradycyjne smaki naszej kuchni, a takie nie istnieją bez smaku białej kiełbasy czy wędzonej szynki. Uwielbiamy pieczenie, kotlety, dania z grilla i wędliny. Jakie rodzaje mięsa i wędlin Polacy jedzą najchętniej?

Co nakładamy na kanapki? Królują wędliny

Większość Polaków wybiera wędliny wieprzowe, a nieco mniej kupuje drób. Wieprzowina przez wieki była najpopularniejszym mięsem, które pojawiało się na polskich stołach. Drób jest uważany za bardziej neutralny w smaku. Najchętniej kupujemy szynki i polędwice, zwracając uwagę, by zawartość mięsa w wędlinie była jak najwyższa. Zależy nam na tym, by wędlina była smaczna i miała jak najmniej sztucznych dodatków czy poprawiaczy smaku. Polacy zdecydowanie stawiają na dobry smak i staranne wykonanie produktu. Cena również ma znaczenie, ale nie przesłania innych walorów wędlin. Dużym powodzeniem cieszą się tradycyjne kiełbasy, które jemy chętnie przez cały rok, ale szczyt ich popularności przypada na tak zwany okres grillowy. W tym samym czasie chętniej kupujemy także kaszankę.

wędliny, mięso

Jakie mięso lubią Polacy?

Polacy najchętniej kupują karkówkę i żeberka. Zwykle kupujemy mięso surowe, do samodzielnego przygotowania, a jedynie mały procent konsumentów wybiera mięso marynowane lub w przyprawach. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 38 kg wieprzowiny i około 25 kg drobiu. Pod koniec lat 90. chętnie jedzono także wołowinę, ale obecnie wyprzedza ją drób. Wołowina jest bowiem droga i stosunkowo trudna w przygotowaniu. Spożywane obecnie mięso jest zdecydowanie bardziej chude, zawiera mniej tłuszczu i sodu, ma lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Ponadto, zawiera duże ilości witaminy B12 i żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego działania organizmu. Polacy rzadko kupuję mięso królika, gdyż te zwierzęta kojarzymy raczej z małą przytulanką i mamy do nich emocjonalny stosunek. Mimo długiej tradycji kulinarnej, rzadko jada się dziczyznę i jagnięcinę.

Jak kupujemy mięso i wędliny?

Preferowanym miejscem zakupu mięsa i wędlin są małe sklepy mięsne i sklepy firmowe producentów. Wybieramy punkty, w których spodziewamy się znaleźć świeże produkty. Lubimy kupować w tym samym miejscu, ufając, że znany sprzedawca zaoferuje najlepsze przysmaki. Produkty mięsne najczęściej kupujemy raz w tygodniu, a wędlinę nabywamy prawie codziennie, gdyż lubimy szynkę świeżą i smaczną. Polacy nie stronią także od promocji, które są okazją do spróbowania nowych wędlin, które dotąd uważaliśmy za zbyt drogie.

Smaczne wędliny i dobrze przyrządzone mięso to prawdziwe przysmaki, które bardzo lubimy. Zdrowe i pyszne jedzenie daje dużo przyjemności, której nie wolno sobie odmawiać.

Dodaj komentarz